Chinese Geneeskunst

In 2019 heb ik een studiereis naar China gemaakt. Wat een ervaring! Met 40 studenten van de opleiding Total Health. Een onvergetelijke ervaring. We werden in de gelegenheid gesteld om in een ziekenhuis te werken om over patiënten een casus te maken. Een geweldige kans om zo te leren.
De Chinese geneeskunde en zijn holistische aanpak spreekt mij enorm aan. Zij gaan uit van de verbinding tussen lichaam en geest en brengen zo balans, waardoor klachten verdwijnen. Al van jongs af aan leren kinderen in China bewust te leven. Kinderen leren er al over voeding, en het effect op organen, en krijgen massages. Van deze kijk op gezondheid word ik heel blij. Dit breng ik graag in praktijk in mijn eigen werk als voetreflextherapeute.

Ik heb gekozen om mensen te bereiken met Voetreflexmassage, bekeken vanuit de Chinese geneeskunde. Door de voeten van mensen systematisch te masseren kan ik mensen non-verbaal bereiken. Vervolgens vertel ik wat ik voel in de voeten en ook wat de stand van de voeten mij vertelt.
Van daaruit adviseer ik mensen over gezonde voeding en geef ik tips hoe clienten weer in hun kracht kunnen staan. De Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat organen in verbinding staan met emoties en welke voeding bij het orgaan hoort vanuit de 5 elementenleer.

In de Chinese geneeskunde draait alles om de Q. Dit staat voor levensenergie. Ademhaling is van invloed op onze emoties. Zowel ademhaling als voeding zijn van grote invloed op de kwaliteit en werking van onze organen.

10 jaar geleden ben ik gescheiden en kwam er met mijn drie zoons alleen voor te staan.
Mijn kinderen stonden voor mij op nr 1. Voor hen ging ik door.
Ik ben met mijn gezin heel sterk geworden. Daar ben ik dankbaar voor.
Ook heb ik geleerd mijn eigen weg te lopen en te ontdekken wat mijn passie is.
En die heb ik gevonden door een opleiding te doen bij Total Health. Ik heb het beroep gevonden dat bij me past. Bij ´het masseren van de voeten´ en wat ik mensen daarmee kan brengen op gezondheidsgebied ligt mijn hart. Toen ik deze opleiding ging volgen was het alsof ik thuis kwam. Werkelijk alles vond ik interessant en mooi om te leren. Ik ging met heel veel plezier naar deze school. Nu 4 jaar later ben ik klaar met de opleiding en loopt mijn praktijk heel erg goed.
Ik heb besloten om er nog 1 jaar medische basiskennis bij te gaan doen en daarna aparte modules te volgen om mij nog meer in mijn beroep te verdiepen en te bekwamen.
Ik doe mijn werk met veel liefde en mijn cliënten geven mij veel kracht en inspiratie.

De vijf elementenleer is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst. Deze leer gaat ervan uit dat als er een orgaan ziek is de andere organen het zieke orgaan helpen. Het gevaar daarbij is dat als het zieke orgaan niet beter wordt ook de helpende organen uitgeput raken waardoor weer andere organen worden aangesproken om te helpen.

Een orgaan kan het ziek zijn uiten door een gebrek aan warmte en energie of door een gebrek aan bloed en lichaamssappen, afhankelijk van de oorzaak van de ziekte.

Om de zieke organen te helpen er weer bovenop te komen kan je voedsel eten dat je weer extra warmte of juist lichaamssappen geeft. Voedingsmiddelen die een neutrale thermische werking hebben, brengen in het geval van gebrek aan warmte en energie juist warmte en in het geval van gebrek aan bloed en lichaamssappen (verhit), verkoeling. Daarom is het eten van producten die thermisch neutraal zijn altijd goed.

De Chinese geneesheren kenden door ervaring, observatie en intuïtie de thermische werking van de voedingsmiddelen, maar de wetenschappelijke wereld wilde een verklaring. Die is te vinden in de hoeveelheden kalium en natrium dat een product bevat. Kalium staat voor afkoelend, natrium voor verwarmend. Een neutraal product heeft een kalium-natrium verhouding van 5:1. Is het kaliumaandeel kleiner dan 5, dan is het voedingsmiddel verwarmend, en dus goed voor mensen die een gebrek aan warmte en energie hebben. Ligt de hoeveelheid kalium boven de 5 dan is het product afkoelend, en dus goed voor mensen die een gebrek aan bloed en/of lichaamssappen hebben. Sinaasappels bijvoorbeeld hebben de verhouding 570:1 en zijn dus zeer afkoelend. Je kunt als stelregel aanhouden dat producten die veel (tropische) zon nodig hebben om te groeien verkoelender zijn dan producten die in een koeler klimaat kunnen groeien. Groenten die vorst kunnen doorstaan zijn over het algemeen verwarmend. Ook een hoog watergehalte is een teken van een afkoelende werking. Snel uit de grond getrokken groente bevatten meer vocht dan biologisch geteelde groente en zijn dus meer afkoelend dan biologische groente.

Elk orgaan heeft een partnerorgaan en samen horen ze bij een van de elementen hout, vuur, aarde, metaal of water. Ook de voedingsmiddelen horen tot één van die elementen. Het eten van voedingsmiddelen die bijvoorbeeld bij het element aarde horen hebben invloed op het orgaan dat bij het element aarde hoort. De thermische werking van de voedingsmiddelen is onderverdeeld in heet, warm, neutraal, verfrissend of koud. Hieronder volgt in het kort informatie over de elementen, hun bijbehorende organen en een aantal verwarmende, neutrale en verkoelende voedingsmiddelen.

Hout
Lever en galblaas vormen samen het element hout, ook wel boom genoemd. Peterselie, gort, kip en azijn zijn voorbeelden van hout-verwarmende producten. Hout-verkoelende voedingsmiddelen zijn spruitjes, zuurkool, appels, sinaasappels, zure zuivelproducten. Problemen met de lever uiten zich onder andere in problemen met het zien. De smaak die bij het element hout hoort is zuur.

Vuur
Het element vuur hoort bij de organen hart en dunne darm. Alle stoornissen en positieve invloeden die zich in een ander orgaan voordoen, worden door het hart geregistreerd en door middel van de tong zichtbaar gemaakt. Geiten- en schapenkaas en -melk, granenkoffie, oregano, paprikapoeder, rozemarijn en tijm zijn voorbeelden van vuur verwarmend producten
Vuur-neutraal zijn rode kool en veldsla. Vuurverkoelende voedingsmiddelen zijn andijvie, sla, rode biet, grapefruit. De smaak bitter hoort bij het element vuur.

Aarde
In de Traditionele Chinese Gezondheidsleer worden de milt en de pancreas als één orgaan gezien. Bij milt/pancreas hoort de maag en samen horen ze bij het element aarde. Een zwakke maag en milt/pancreas uit zich onder andere in depressiviteit en ongeconcentreerdheid. Venkel(thee), pompoen en kastanje zijn voorbeelden van aarde-verwarmende producten. Deze producten hebben een prettig bij-effect, je krijgt minder snel zin in zoete dingen. Kool, wortelen, snij- en sperziebonen, eieren, zoethout en sesam zijn aarde-neutraal. Ze hebben een evenwicht herstellende functie voor de maag en milt/pancreas. Aardeverfrissende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld courgette, paprika, cashewnoten, gistbrood. De smaak die bij het element aarde hoort is zoet.

Metaal
De dikke darm en de longen horen bij het element metaal. Problemen met de dikke darm uiten zich vaak in huidproblemen: acne, eczeem, zweten of jeukende plekken. Metaal-verwarmende producten zijn specerijen als cayennepeper, kruidnagel, nootmuskaat en anijs. Uien, knoflook, basilicum, bieslook, geelwortel, gember, komijn en koriander zijn voorbeelden van metaal-neutrale voedingsmiddelen. Metaal verkoelend zijn radijs, koolraap, tuinkers en pepermunt. De smaak die bij het element metaal hoort is scherp.

Water
Nieren en blaas zijn de organen die horen bij het element water. De nieren zijn een opslagplaats voor energie in het lichaam. Problemen met de nieren uiten zich onder het oog in donkere of opgezette wallen en gebrek aan seksuele lust en angst gevoelens. Water-verwarmende producten zijn onder andere aal, baars, forel, zalm en tonijn. Water-neutrale producten zijn tuinbonen, erwten, linzen, rode sojabonen en adzukibonen. Voorbeelden van water verkoelende voedingsmiddelen zijn miso, sojasaus, kombu, en mineraalwater. De smaak die bij het element water hoort is zoutig.

Het is niet gemakkelijk om zelf uit te vinden of je organen teveel aan warmte of een teveel aan bloed en sappen hebben. Dat kan je het best door een deskundige laten uitzoeken. Want als je bijvoorbeeld teveel warmte toevoegt kunnen je organen juist oververhit raken. Je kunt wel altijd veilig neutrale voedingsmiddelen eten.

5 elementen

5 elementen hout vuur aarde metaal water

jaargetijde lente zomer nazomer herfst winter
klimaat

wind hitte vochtigheid droogte koude
kleur

groen rood geel wit zwart
yin-orgaan

lever hart milt longen nieren
yang-orgaan

galblaas dunne darm maag dikke darm blaas
zintuig

zien spreken proeven ruiken horen
smaak

zuur bitter zoet scherp zoutig
emoties

Een paar ademhalingen oefeningen

Er zijn talloze ademhalingsoefeningen die een moment van ontspanning, aarding of stressreductie kunnen opleveren. Probeer dagelijks een moment te zoeken om een van onderstaande ademhalingsoefeningen te doen, als onderdeel van je dagelijkse routine. Denk er altijd aan om bij deze oefeningen te ademen vanuit het middenrif en niet door je neus of mond mits aangegeven in de oefening.

Ochtend ademhaling (morning breathing)
Doel: spierstijfheid verlichten en verstopte ademwegen te ontlasten

Probeer deze oefening wanneer je ’s morgens opstaat, het helpt stijve spieren te verlichten en verstopte ademhalingswegen te ontlasten. Buig vanuit een staande positie vanaf de taille naar voren met licht gebogen knieën, zodat je armen dichtbij de grond bungelen. Terwijl je langzaam en diep inademt, keer je vervolgens terug naar een staande positie door langzaam op te rollen en je hoofd als laatste op te tillen. Houd je adem enkele seconden vast in deze staande positie. Adem langzaam uit als je terugkeert naar de oorspronkelijke positie, en buig voorover vanuit de taille. Herhaal deze ademhalingsoefening enkele keren totdat je je weer fit en energiek voelt om de dag te beginnen.

Last van rugspanning? Dan kan je deze ademhalingsoefening ook doen om je rugspieren te verlichten.

Viervoudige ademhaling
Doel: ontspanning van lichaam en geest

De viervoudige ademhalingsoefening valt onder de Pranayama techniek waarbij een vorm van hyperventilatie wordt nagebootst. De viervoudige ademhalingsoefening bestaat uit 4 korte, snelle inhalaties, gevolgd door 4 korte, snelle uitademingen. Vervolgens herhaal je het proces, doorlopend tot de toegewezen tijd* op is. Het duurt ongeveer 1,5 seconde voor de 4 inademingen, en ongeveer 1,5 seconde voor de 4 uitademingen; of ongeveer 3 seconden voor de volledige inademingscyclus. Doe minsten 5 herhalingen hiervan. Deze ademhalingsoefening is overigens niet aan te raden wanneer je astma, allergieën of andere ademhalingsproblemen hebt.

*Start met 1 minuut per dag gedurende de eerste week, en verhoog geleidelijk aan tot ongeveer 5 minuten per dag.

Ademhalingsoefening om te aarden
Doel: aarden

Deze ademhalingsoefening is bedoeld om je te laten aarden, om bewust te worden van je omgeving, en van het leven in het hier en nu. Bij deze ademhalingsoefening plaats je je voeten plat op de grond, sluit je je ogen, en adem je diep in. Beeld je in dat tijdens het moment van uitademen, je de overtollige energie die uit je voeten stroomt, naar beneden de aarde in laat stromen. Blijf dit keer op keer doen totdat je je ontspannen en kalm voelt.

Buikademhaling (Belly Breathing)
Doel: ontspanning of stress verlichten

Deze ademhalingsoefening is gemakkelijk te doen en zeer ontspannend. Probeer deze oefening op eender welk moment van de dag om te ontspannen of stress te verlichten. Zorg ervoor dat je zit of ligt in een comfortabele positie. Leg één hand op je buik net onder je ribben, en de andere hand op je borst. Haal diep adem door je neus en laat je buik je hand naar buiten duwen. Je borstkas mag hierbij niet bewegen. Adem vervolgens uit door je lippen alsof je fluit. Voel je hand op je buik naar binnen gaan, en gebruik deze om alle lucht eruit te duwen. Doe deze ademhalingsoefening 3 tot 10 keer achter elkaar, neem de tijd ervoor en voel je ontspannen na de oefening.

4-7-8 Ademhalingsoefening
Doel: rustig worden, ontspanning

Ook deze oefening maakt gebruik van buikademhaling om je te helpen ontspannen. Je kan deze oefening zowel zittend als liggend doen. Om te beginnen, leg je de ene hand op je buik en de andere hand op je borst zoals bij de buikademhalingsoefening. Haal diep en langzaam adem door je buik en tel in gedachten tot 4 als je inademt. Houd vervolgens je adem in, en tel stilzwijgend van 1 tot 7. Adem hierna volledig uit terwijl je van 1 tot 8 telt. Probeer alle lucht uit je longen te halen tegen de tijd dat je tot 8 telt. Herhaal deze ademhalingsoefening 3 tot 7 keer of totdat je je rustig en ontspannen voelt.

De Chinese orgaanklok

Ik zal maar bij het begin beginnen, voor diegenen die nog nooit van een orgaanklok hebben gehoord.
De Chinezen gaan uit van 12 orgaansystemen of hoofdmeridianen worden ze ook wel genoemd. De energie van ieder orgaan is twee uren van de 24 uren op zijn best. Tijdens deze twee uren is het betreffende orgaan dus het meest actief en extra hard aan het werk. Precies 12 uur later is dit orgaan weer op zijn minst en juist heel zwak.
Ik zal even een voorbeeldje geven om het meer te laten spreken.
Het orgaan de milt is volgens de Chinezen tussen 09:00 en 11:00 optimaal. Omdat de milt staat voor intellect, is dit een goed moment om te werken of studeren. Daarentegen is studeren tussen 21:00 en 23:00 geen goed idee, aangezien je dan bijna niets meer opneemt…
De 12 orgaansystemen
Wil je precies volgens de orgaanklok leven, dan is dat nog een enorme uitdaging. Ik zou er eerst een beetje mee experimenteren om te kijken hoe je de orgaanklok het beste kunt gebruiken en vooral om te ontdekken wat het voor je doet.
Probeer het eens enkele weken uit wat het je brengt als je de dag eens met een goed ontbijt begint en je je bed voor 23:00 uur opzoekt.
Onderstaand vind je een overzicht van alle 12 orgaansystemen en de tijden waarop ze het meest actief zijn.
Maag: van 07:00 tot 09:00 uur
De Chinezen verorberen hun warme maaltijd het liefst in de ochtend. Zij zijn ervan overtuigd dat de maag tussen 07:00 en 09:00 uur het meest actief is. Daarentegen kun je 12 uur later, tussen 19:00 en 21:00 beter niet meer schransen.
Milt: van 09:00 tot 11:00 uur
De milt gaat nu aan het werk, als je lichaam na het ontbijt bezig is met het opnemen van voedingsstoffen. Nu kun je het beste aan je studie beginnen of gaan werken. De milt staat namelijk voor je intellect. Ingewikkelde materie neem je nu goed op.
Hart: van 11:00 uur tot 13:00
Als de ochtend tot zijn einde komt, gaat je hart actief worden. De focus vermindert en je kunt beter even stoppen met het opnemen van ingewikkelde materie. Dit is de perfecte tijd om een lichte lunch tot je te nemen en contacten te leggen.
Dunne darm: van 13:00 tot 15:00 uur
Je lijf benut wat je tijdens de lunch hebt gegeten nu optimaal. Wat je nu goed zou kunnen doen, is bewegen en dagelijkse taken uitvoeren. Niet te complex, hoor, houdt het rustig en relaxed.

Blaas: van 15:00 tot 17:00 uur
Soepje? Je kent vast die reclame wel dat 16:00 uur het uitgesproken uur is om een soepje te nemen. Veel middagdipjes vallen namelijk tussen 15:00 en 17:00 uur. Als dit bij jou ook het geval is, vraag je dan af of je voldoende hebt gedronken, meestal is dit niet zo. Pak een flinke mok lekkere kruidenthee of neem een kruidenbouillon. Het kan ook zijn dat je te weinig zout hebt binnengekregen.
Nieren: van 17:00 tot 19:00 uur
Je nieren zijn het meest actief in de namiddag. De nieren zijn flink bezig met het filteren van je bloed en kunnen wel wat energie gebruiken. Een lichte maaltijd kan wonderen verrichten. Als de meridianen van je nieren verstoord zijn, dan kun je extra emotioneel of angstig worden. Lichamelijk gezien kunnen er rugklachten ontstaan.
Bloedsomloop: van 19:00 tot 21:00 uur
Wil je lezen, mediteren of iets anders aan ontspanning doen, dan is dit echt het beste moment van de dag. Volgens de Chinezen is dit echter óók het beste moment van de dag om samen tussen de lakens te duiken. Vooral doen als je graag een kindje wil.
Verwarmer: van 21:00 tot 23:00 uur
Nee, verwarmer! Geen verwarming ;). Het is ook geen orgaan trouwens. De verwarmer is een soort energetisch systeem dat helpt de balans in je lichaam te brengen en te bewaren. Probeer deze tijd te ontspannen en maak je rustig klaar voor een goede nachtrust.
Galblaas: van 23:00 tot 01:00 uur
Mijn moeder zei altijd dat elk uurtje voor twaalven dubbel telt. Dat is nog niet zo gek gezegd. Het heeft zo zijn redenen. Vanaf 23:00 uur is je galblaas zeer actief en deze orgaan is verbonden met het maken van keuzes. Daarom is het belangrijk om al om deze tijd te slapen. Je zelfvertrouwen en vermogen om keuzes te maken worden energetisch opgeladen.
Lever: van 01:00 tot 03:00 uur
Aan het begin van de nacht laadt je lever zich op en ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Dat maakt het zo cruciaal om juist in deze twee uren ook echt te slapen, zodat de lever de energie krijgt die hij nodig heeft om jouw lichaam van allerlei gifstoffen te ontdoen. Sta jij om deze tijd nog te swingen tijdens een danceparty? Wees dan niet verrast als gevoelens van frustratie en boosheid ineens naar boven komen drijven. Er is dan duidelijk sprake van een verstoorde leverenergie.
Longen: van 03:00 tot 05:00 uur
Ik heb me weleens afgevraagd waarom monniken zo vroeg opstaan om te mediteren. Inmiddels weet ik het antwoord. Ze doen dit dus omdat hun longen op dit vroege uur het best functioneren. De longen zorgen uiteraard voor de ademhaling en op deze ademhaling concentreren zij zich tijdens het mediteren. De emotie die bij de longen hoort is verdriet. Heb je last van je longen? Dan zou het zomaar kunnen dat er emoties nog niet verwerkt zijn.
Dikke darm: van 05:00 tot 07:00 uur
Tijd voor de grote boodschap ? . Nee, serieus, de dikke darm staat voor het laten gaan van alles wat je niet meer nodig hebt. Letterlijk en figuurlijk loslaten dus.
N.B.: de orgaanklok zoals hierboven is gebaseerd op de wintertijd. In de zomer tellen wij hier in Nederland er dus een uur bij op.

Multi vitamine life plus

Het volledige Maintain & Protect Pack bevat ook ons populaire Omegold, een hoogkwalitatieve formule met DHA/EPA visoliën waarvan is aangetoond dat deze zowel de hart- en cognitieve functies helpen en ondersteunen, als ook het gezichtsvermogen. Gecombineerd met onze Daily BioBasics en Proanthenols om een werkelijk veelomvattend voedingssupplement.
Lifeplus.nl